lördag 16 juni 2012

Kusttur med cykeln



Lördagen bjöd på kanonväder och jag passade på att inleda helgen med en cykeltur norröver utmed kusten. Hade planerat en åttamilatur, men kapade av en mil längst bort så det blev "bara" sex mil (eftersom jag cyklade tillbaka samma väg).

Tog en lång paus vid vändpunkten där jag åt matsäck på sol- och läsidan av ett båthus. Tog några bilder nere vid den lilla sandstranden också, men det var riktigt kyligt i nordost-vinden nere vid vattnet.

Jag lade upp turen så att det blev motvind på utvägen och medvind hem, så det gick lite trögt dit bort, men på hemvägen sjöng det i hjulen!

Länk: Dagens runda



lördag 9 juni 2012

Dagens UFO

Tog en snabb promenad innan EM-fotbollen drog igång. Gick förbi en spelbutik och bestämde mig för att lämna in några Lotto-rader. Finns ingen nummer 35 på kupongen i Norge så jag fick ändra min vanliga rad.

När kupongen kördes genom maskinen pep den till.
- Du måste sätta i kortet ordentligt, sa mannen bakom disken.
- Eh, va? Sa jag.
- Har du inget kort?
- Vaddå för kort?
- Du må vara registrert för att få spille i Norge.
- Eh? (Och här mste jag sett ut som jag sett ett ufo)

Det är la Norge i ett nötskal.
Köpte en påse godis istället.
Nu blir det Danmark-Holland.
Tror på 2-1 till Sneijders gäng.





fredag 8 juni 2012

EM-sågen: Dessa underliga män med kontrollbehov

Vad är det för märkliga typer som klarar sig hela vägen till domareliten? De måste ju vara människor som inte får bestämma tillräckligt mycket vid sidan av fotbollsarenorna. Huvuddomarens insats i dagens match behöver jag väl inte gå in närmare på. Och jag blir tokig på linjemännen som viftar så fort någon faller till marken framför dem. Var det när något ljushuvud döpte om dem till assisterande domare som detta började? De hade så gärna varit huvuddomare att de övertolkar väldigt många situationer. De står helt enkelt för nära situationerna för att kunna bedöma den riktigt.

Och fjärdedomarna sedan... När Grekland tvingas till sitt första byte står reservdomaren med armen som en bom framför inhopparen och visar att det minsann är absolut förbjudet att ens sätta en lilltå på planen innan den skadade spelaren lämnat planen. För här är det JAG som bestämmer (...men hemma är det min fru som bestämmer allt). 

Vad gör Lindeborg som kommentator? Var är Chris Härenstam? Hur många gånger fick vi höra att "det var precis så här grekerna spelade 2004". 
 
Vad gör den gamle Öisaren som bisittare? Markus Johannesson fungerar okej i rollen som expert i studion, men han missar detaljer i spelet på ett irriterande sätt. Att han tyckte det var ett klart gult kort när greken blev utvisad var lågvattenmärket. Dessutom låter hans röst låter som en riktig "Bror Duktig". Och rösten är trots allt viktig när man kommenterar fotboll.

Målvakten i Polen hade två ingripande. Först gjorde han en helt galen utrusning och var inte ens i närheten av inlägget vid Greklands kvittering. Och sedan helt snett ute igen vid straffen. Inte alls i balans att spela ett mästerskap på hemmaplan. Men riktigt skönt att se honom bara lämna planen istället för att spela "Allan" som de flesta andra spelare hade gjort.

Karagounis straff? Var det någon i hela världen som inte såg att han skulle slå den i målvaktens vänstra hörn?

Daniel Nannskog är en pajas! Men det är hans uppgift och han sköter den rollen perfekt. En fotbolls-tyckare behöver inte sitta och rita pilar för att tillföra något.

Underhållande öppningsmatch! Kul med en sådan händelserik premiär. Det kan vi tacka den svartklädda tomten Carlos Velasco Carballo för.

torsdag 7 juni 2012

Ett år

Idag för ett år sedan var jag för första gången i Tromsø och blev sugen på att flytta hit upp. Har det blivit som jag tänkt mig? Nä, det blir det väl aldrig :-) Men omgivningarna här uppe är något som aldrig upphör att imponera.

Efter en miserabel korpmatch i fotboll ikväll var humöret inte på topp om man säger så. Men receptet på hur jag skulle glömma denna insats var enkelt. Det blev en extra lång cykeltur hem runt halva ön, utmed strandkanten för att njuta av vyerna. Skönt!

onsdag 6 juni 2012

Nationaldag i Tromsø

Idag har jag firat nationaldagen på traditionellt svenskt vis.
Det vill säga: "inte alls".

Fast jag gick omkring i en svensk matchtröja hela dagen för att påminna mig själv om vilken dag det var.

Varför vill egentligen vi svenskar inte fira denna dagen? Norrmännen älskar ju sin dag. Tradition, ja visst, men det känns om vi inte ens försöker göra den 6 juni till något speciellt.

Gör om – gör rätt. Eller lägg ner skiten och ge oss Annandag Pingst tillbaka! ;-)

tisdag 5 juni 2012

Het sol

Enligt meterologer och andre proffs är det så har vi fel när vi tycker att viss temperatur upplevs som olika varm beroende på var man befinner sig, till exempel att fem minusgrader känns kallare på Västkusten än i fjällen. Men jag tror inte på forskarna. När solen tittar fram här uppe i nordnorge så blir det rejält varmt.

Forskarna menar att den olika upplevelsen av temperaturen kan bero på att man är van vid en svalare temperatur. Nej då, säger jag. När jag var här uppe och cyklade för fyra år sedan kom jag från svensk högsommar och högre temperaturer och höll på att klappa ihop av värmeslag i solen. När jag var här i Tromsø för ett år sedan var jag tvungen att sätta mig i skuggan, fastän termometern inte visade mer än 21 grader...

Kanske är ozonlagret tunnare än vad man tror? Idag är det 15-16 grader och det känns som sydsvensk sommar (i solen).

måndag 4 juni 2012

En liten lur

Efter jobbet tar jag numera nästan alltid en tupplur på en timme eller så. Anledningen är att det är stört omöjligt att bli sömning på kvällarna eftersom nätterna är så ljusa.

Visserligen brukar jag säga att jag somna var som helst, när som helst och hur som helst om jag bara vill, men nu går det knappt en dag utan att jag förvånat tittar på klockan och inser att den blivit halv två eller halv tre.

Nu när temperaturen stigit ska jag utnyttja några sena kvällar till att ge mig ut med cykeln. Helt perfekt med dagsljus, svagare vindar och lite trafik. Men idag är det träningsledigt och jag drar ner på byn och käkar en glass!

söndag 3 juni 2012

"Endelig ein sommardag"

Ja, det var tydligen den allmänna åsikten hos många glatt hälsande vandrare, skidåkare och cyklister när jag tog en tur med cykeln längst in i Tromsdalen idag. Det var en hel del kortbyxor, många kortärmade tröjor och en och annan bar överkropp. Temperaturen? 14 grader i skuggan...

Men solen värmde gott, det ska sägas och det dröjde inte länge förrän jag plockade av mig överdragsjackan, västen var mer än tillräckligt. Jag cyklade på en grusväg och mötte många toppturare med skidor på axlarna och strax innan stigen vände tillbaka mot byn låg det fortfarande 5-10 cm snö på marken och jag fick knuffa cykeln.

Tillbakavägen gick i gassande solsken längst ner på en sydsluttning och det var ganska tricksig cykling på något som kan kallas en bred vandringsstig med mycket småstenar. Men det var riktigt roligt att cykla där, har aldrig prövat på det förut, men det lär bli fler gånger nu.

Länk: Dagens runda

lördag 2 juni 2012

Clinton i stan

Helikoptrarna surrar i luften i Tromsø. USA:s utrikesminister Hillary Clinton är på besök. Det står mycket i tidningarna om vad hon har gjort under dagen, men ingenting om vad som är den verkliga anledningen till att hon är här. Verkar lite hemligt.

Canada, Ryssland och Grönland/Danmark borde väl också varit på plats om man nu ska "diskutera nordområdespolitik"?

Kan visiten möjligen ha med olja och naturgas att göra...

fredag 1 juni 2012

Man vet att man är i Norge...

...när statstelevisionen sänder direkt "minutt for minutt" från laxfiskepremiären. Fyrverkerier inledde och sekunden senare ven hundratals krokar genom luften. Givetvis vevades reprisbilder gång efter gång när den första firren lyftes upp efter bara sex minuter. Fiske är verkligen en fantastisk TV-sport, bara orientering kan väl konkurrera...

Men vi pratar inte någon vanlig sändning, spektaklet ska pågå i ett helt dygn! Fast vad kan man förvänta sig av NRK som förra sommaren sände direkt i 134 timmar i sträck från en Hurtigruten-färja hela vägen från Bergen till Kirkenes.

Hela sändningen (världens längsta) finns att se på http://nrk.no/hurtigruten. Jag tvivlar på att du känner för att se hela programmet, men de första fem minuterna bjuder på ett sevärt kollage av fantastiska bilder från Hurtigrutens...rutt.




torsdag 31 maj 2012

Comeback i fotbollsmålet

Vet inte hur länge sedan det var jag senast tog på mig målvaktshandskarna, men idag blev det i alla fall comeback i korpserien.

Sjumannamålen passar mig fint och med någon slags "Mixed Keeper Arts" från fotboll, handboll och innebandy gick det faktiskt rätt bra. Förutom den gången då jag gick vilse i straffområdet och släppte en boll förbi mig som jag trodde skulle gå en bra bit utanför. Det var pinsamt...

Det blev ett mål till i baken, men annars stod jag på rätt plats och litade stenhårt på mina goda reflexer. Segersiffrorna skrevs till 5-2 och jag får förmodligen nytt förtroende nästa vecka – eftersom ordinarie målvakten är på semesterresa...

Och inte nog med det. Jag cyklade baskemig till matchen – OCH tog en extra omväg på vägen hem. Det är fortfarande friska temperaturer ute, men i helgen ska jag nog kunna lämna mössan hemma i alla fall.

måndag 21 maj 2012

En kletig svart smet...

Det sägs ju att Bror Duktig stoppat undan en hel del kosing i väntan på sämre tider. Men hur mycket deg tror du att det finns i den norska stadskassan?

I dagens lokalblaska fanns nufforna svart på vitt. I en intressant krönika lärde jag mig att Norge för tillfället går med vinst på (i runda slängar) en miljard.
Men inte om året – utom om dagen!

Bror Duktig har cirka 4 000 miljarder norska kronor i eget kapital. Jämför det med Sveriges bruttonationalprodukt som 2011 uppgick till 3 495 miljarder...eller med norska kronor mätt 2 915 miljarder.

Men nåja, spara ni på bara. Förr eller senare tar den kletiga svarta smeten slut. Och den går knappast att ersätta med torkad fisk...

tisdag 15 maj 2012

Giro di Tromsøya

Så var det dags att lufta cykeln på allvar. Det blev ett varv runt ön, en liten lagom runda som jag säkert (=förhoppningsvis) kommer köra vår- och sommarkvällar..

Det var en skön tur. Temperaturen låg strax under tio grader och vindstrutarna på flygplatsen hängde rakt nedåt. Och även om snön är borta på ön så fanns det gott om snötäckta berg att titta på.

Länk: På Runkeeper kan du se vilket lôsigt tempo jag höll

måndag 30 april 2012

Lustiga norrmän

Vet inte om denna lilla reklamsnutt för en norsk bank från i höstas har nått Sverige. Hur som helst är den värd att se igen. Sådana fyndiga reklamfilmer var vanliga för 10 år sedan. Varför är de så sällsynta idag? Har det blivit svårare för reklamarna att överraska?
Här är några av mina favoriter, både svenska och utländska. Vilken gillar du bäst? 
Heineken
  |  Lotto  |  Libero  |  Ford Ka (nästanreklam)

söndag 29 april 2012

Paraplysnobben

Var ute med grabbarna i innebandylaget på middag igår. För en gångs skull var nästan alla med, riktigt kul. Vädret ute var typ göteborgskt februariväder, med snöblandat regn, så jag tog med mig paraplyet. Det skulle jag tydligen inte ha gjort, jag blev kallad för snobb! Här uppe är det tydligen "bara svenskar som använder paraply". Det är mycket man måste lära sig som invandrare...


måndag 16 januari 2012

Den fruktansvärda kylan

Kikar du någon gång på väderkartan, ser temperaturen i norra Sverige och funderar över hur jäkla kallt det måste vara i Tromsø? Då ska du ta med i beräkningen att Kiruna och Tromsø ligger i två olika världsdelar när det handlar om vinterväder.

Samtidigt som väderkartan visar 12 minusgrader i norra Sverige, är det nu plusgrader i Tromsø. I går kväll var det helt absurt att se spelarna i derbyt mellan Inter och Milan 400 mil söderut använda vantar samtidigt som vi satt och kollade på matchen med öppet fönster (för att få ner temperaturen i lägenheten).

Idag har det varit +6° - en grad varmare än i London och bara en grad kallare än på Kreta! Närheten till Atlanten gör att det sällan är mer än fem grader kallare i Tromsø än i Göteborg. Det har varit några härliga vinterdagar med snö på marken, men nu är skridskor nog det bästa valet när man ska ta sig utomhus. Tyvärr fortsätter mildvädret i ett par dagar till innan minusgraderna är tillbaka, och då hinner väl det mesta av snön töa bort.

söndag 15 januari 2012

Seger 21-8

Det hade ju varit lite coolare att vinna 24-7, men det finns det väl inga lag som gör.

I första matchen efter juluppehållet mötte vi seriejumbon Senja IBK. Det var full fart framåt från början och när matchen var över hade vi gjort 21 mål - i en seniormatch! Vår svenske superstar  och zorrokung Johannes Eriksson (bilden) var grinig efteråt för att han inte gjorde så många mål som han hade önskat. Han gjorde nio baljor – men var förstås besviken över ett felaktigt bortdömt mål.

Att vi sedan släppte in åtta mål, pratar vi inte om.

lördag 7 januari 2012

Boksuccé

I somras fick jag uppdraget att formge en bok. Det var ett av de roligaste jobb jag gjort och nu är det kul att höra att den säljer så bra att förlaget planerar att trycka en ny upplaga. 

Segla med Albatross handlar om två skåningar i sina bästa år som (utan någon som helst sjövana) bestämde sig för att segla jorden runt. De härliga karaktärerna råkar ut för massor av intressanta möten och händelser på sin resa.  

Men det är inte bara en innehållsrik reseskildring. Boken handlar också om tuffa beslut – att bryta upp med sitt vardagliga liv för att göra något helt annat, att övervinna sina rädslor och om uppoffringar, att vara beredd att sälja sitt hus för att köpa en båt.

Mer information om "Segla med Albatross" hittar du här

Och om du också har en bokidé så är jag gärna med och förverkligar den, det är verkligen något jag skulle vilja jobba mer med.