söndag 16 oktober 2011

Shoppinglördag på andra sidan ön

Söndag. Stendött i Norge. Bensinmackarna och några kiosker håller öppet, men annars är det som att ta tidsmaskinen 30-40 år bakåt i tiden. Det gäller att bunkra mat inför helgen (även om jag nu fått tips om att det faktiskt finns en liten mataffär som är söndagsöppen).

Lördag. Shoppingdagen. Igår tog jag en tripp till andra sidan ön. Tanken var att jag skulle köpa en massa prylar som jag behöver i hemmet (och framför allt köket). Men med i påsarna hem var endast en espressomaskin (jag köpte ett demoexemplar till ett kanonpris), senaste numret av engelska FourFourTwo och en stor vit adventsstjärna.

Det är ju ganska länge kvar till advent, men när jag fick syn på en sån där jättestor vit pappersstärna slog jag till utan att tveka. Jag har länge velat ha en sådan – och nu har jag ju ett passande jättestort fönster...

Köpcentret på andra sidan ön var verkligen något i hästväg. De har samlat alla de stora bjässarna i samma byggnad. Där fanns en gigantiskt Rema 1000, den bästa mataffären jag sett med massor av plats. Där finns Jysk, Skeidar (typ Mio Möbler), Jula (Heja Sverige!), Elkjøp (=Elgiganten), Vildmarksbutiken, G-sport – och in nästa vecka öppnar dessutom XXL. Dessutom finns ett café, Narvesen (= Pressbyrån) och ett stort apotek. Plus en leksaksaffär och en barnklädesaffär där man kan spana in ensamma mammor...

Jag spenderade tre-fyra timmar på bara gå omkring och kolla (på möbler alltså) innan jag sprang över gatan i ruskvädret till ett äldre, mycket trängre, köpcentrum. Där ligger Jekta Storcenter, som nu håller på att byggas ut. Där har Clas Olsson nyligen öppnat och där finns ett antal klädbutiker. Bland mycket annat. Ett helt fantastiskt utbud med tanke på stans storlek. Jag hade kunnat köpa allt jag behöver.
Men jag hade kommit dit med buss. Så jag gjorde listor och hoppas få hjälp av någon vänlig klubbkompis med bil på måndag kväll

Nu blir det en tupplur och sedan är det dags för söndagsträning!

fredag 14 oktober 2011

Förkylt var det här

Den iskalla vinden i Bodø i helgen gick uppenbarligen rakt igenom kläderna. Den här veckan har jag mest legat febrig i soffan och hostat och snörvlat. Inte så vältajmat med tanke på att det var deadline-vecka på tidningen och ett annat projekt som måste lösas.

Men nu är det helg och jag mår mycket bättre. Så ikväll blir det träning, tyvärr helt utan målvakter. Vår trupp är liten och det är ofta som jag måste improvisera på träningarna på grund av extraarbete för universitetsstudenter, skiftjobb och kurser. Av någon anledning verkar norrmännen åka på kurs ofta. Jag vet inte riktigt om det är för att de vill bli bättre, eller om det snarar handlar om en hederlig svensk "inspiratonsresa" med tillhörande brottarfylla.

Jag kikade just på väderprognosen för helgen, ska visst komma 40 mm regn och blåsa rejält i morgon. Att gå omkring på gatorna inne i stan är inget alternativ. Kanske läge att ta sig iväg på shoppingcentret på andra sidan ön istället. Det är verkligen dags att börja fylla upp lägenheten med lite prylar. Jag menar, visst, det är kul att leka McGywer och göra hål i en plasttallrik för att få ett durkslag. Men bara för en kort tid.

Dagens länk: Video från seriepremiären mot Bodø där åtminstone spelet i Powerplay såg bra ut.

söndag 9 oktober 2011

Sju poäng med på flyget hem från Bodø

Tillbaka i Tromsø igen. Allt gick som planerat. Det blev två segrar för herrlaget. Och nu är jag så sömnig, så sömnig...

I lördags spelade vi en tuff match mot Bodø. Det var inte något skönspel från något av lagen och det var stundtals riktigt tugga och hårda närkamper. men BK9K krigade bäst. Efter en jämn första period tog vi kommandot i den andra och kunde sedan hålla undan – inte helt utan att darra. Slutresultatet blev 6-3 (1-1, 3-1, 2-1)

Idag mötte vi nykomlingen Sørfold som igår spelade en galen match mot Bodø (6-13). Det var hawaiibandy av sällan skådat slag. Därför valde vi idag att backa hem och låta Sørfold göra misstagen. De klarade av att hålla någorlunda jämna steg i 20 minuter, men i andra perioden trillade målen in i strid ström. Vi hade målsättningen att hålla nollan, något som vi nästan lyckades med. Resultatet 9-1 (2-0, 5-0, 2-1) kunde ha varit mycket större, vi hade bollen nästan hela tiden och brände massor av chanser. Men vi vinner våra två första matcher för säsongen och lärde oss att vi har mycket kvar att jobba med.

Utöver detta tog damerna en seger och en oavgjord, vilket innebär att BK 9000 tog med sig sju poäng av maximalt åtta (eftersom tvåpoängssystemet gäller i Norge). Nästa helg är det spelledigt och sedan möter vi Senja i en match där vi lär göra många mål, Senja har på tre matcher en målskillnad på minus 61!

En rolig helg med cupkaraktär, inklusive övernattning i skolsal är över. Nu blir det en varm dusch, förmodligen något onyttigt att äta och en stunds vila i soffan.

fredag 7 oktober 2011

Pulverespresso och plastbestick

Ja, än är det en bit kvar tills jag har landat ordentligt. När jag kom till lägenheten var den tom, sånär som på en svart skinnsoffa jag köpte på chans på nätet och säljaren var vänlig att bära upp.

Sedan dess har jag införskaffat ett soffbord, ett köksbord och fyra stolar, en supergammal mikrovågsugn och en kyl/frys. För det är ju så i Norge att man tar med sig vitvarorna när man flyttar. I mitt fall fanns från början en spis (som jag köpt av lägenhetsägaren) och en diskmaskin som ingår i hyran. 2 700 spänn för hela rasket får väl i alla fall anses vara ett fynd.

Efter helgen blir det till att försöka få tag på en bra säng och en tvättmaskin – för någon tvättstuga, det finns inte i Norge heller... Sen har jag allt jag behöver, men så småningom kommer jag köpa ett skrivbord och en bra stol till det och kanske en extrasäng. Jag håller ständigt ögonen öppna efter bagagnatfynd på norrmännens motsvarighet till Blocket  – finn.no. Idag hittade jag ett par sådana där golvlampor med pappskärm från IKEA för en hundring. Jag hugger som en kobra när det dyker upp något intressant!

Man är ju rätt fånig egentligen med att det skall vara nytt, nytt, nytt hela tiden. Här har jag spenderat långt under 10 000 och är redan på god väg mot ett komplett möblemang. Visst, det finns några skönhetsfläckar, som ett par små bucklor på kylskåpet. Men det är ju inget som inte ett par läckra kylskåpsmagneter kan trolla bort.

Det är i köket det ekar mest. Jag hade faktiskt med mig mina favoritverktyg från köket därhemma, men än så länge finns bara bestick och tallrikar i plast. Och i brist på en bra espressomaskin så är det pulver-espresso som gäller. Och DET mina damer och herrar är ingenting jag kan rekommendera...

- - - - -

Ja, så var det då svaren på glosförhöret: Kølle = klubba, Dåkker = Ni, Vant = sarg, Kjedelig = tråkig, Artig = rolig, Rolig = lugn, Katti = vilka, Æ = jag, Rekke = Femma (fem spelare på innebandyplanen) och Tull = ung. dumt, nonsens.

Ka?

Det är inte helt lätt att förstå sig på nordnorskan. När de väl lägger på värsta dialekten finns det ingen chans att jag hänger med. Tror att jag hade förstått mer om de hade pratat italienska.

Här kommer ett litet test. Har du någon aning om vad dessa norska och nordnorska ord betyder?
Rätt svar presenteras i nästa inlägg.
1. Kølle
2. Dåkker
3. Vant
4. Kjedelig
5. Artig
6. Rolig
7. Katti
8. Æ
9. Rekke
10. Tull

Rubrikens "Ka?" betyder "Va?". Liksom vit heter "kvit", val heter "kval" och vem heter "kæm".
Svårt!

tisdag 4 oktober 2011

Varde mörker?

Nyss hemkommen från en sen träning. Och en seg träning. I annars ganska trevliga Krokenhallen lever belysningen nämligen sitt alldeles egna liv. Vid varje tillfälle som vi tränat där har ljuset i hallen slocknat helt vid minst ett tillfälle.

Idag var det seriematch innan vår träning och... Jomenvisst, slocknade ljuset i tredje perioden där så att vår träning blev försenad. Och sedan slocknade det ytterligare tre gånger under vår träning. Tydligen är det någon form av överhettningsskydd som inte fungerar som det ska – och detta gör också att hallen förblir mörk under fem minuter varje gång.

Luttrade spelare plockade fram en pannlampa (!) så att vi kunde fortsätta med våra stegövningar. Men pannlampor räcker inte när vi sedan blir stående i mörkret mitt under tvåmålsspelet. Hallå Tromsø Kommun, nu får ni banne mig se till att agera. Snart arrangeras det seriehelger i hallen och då håller det inte om ljuset ska slockna flera gånger under en match.

Snart Tromsøværing på riktigt

Sitter på Gardermoen och väntar på flyget tillbaka till Tromsø. Efter två veckor på vandrarhem och nästan en vecka hemma i Göteborg med diverse flyttbestyr så får jag ikväll tillgång till min lägenhet. Ska bli jätteskönt att få komma i ordning efter den senaste tidens flängande. Lägenheten är omöblerad så det blir till att leta begagnade möbler på norrmännens variant på Blocket – finn.no.

Men någon lugn och ro blir det förstås inte. Den här veckan har vi deadline på FourFourTwo. Dessutom tränar vi ikväll och på fredag innan vi flyger söderut till Bodø under helgen för att spela säsongens två första seriematcher mot Bodø (lördag) och Sørfold (söndag). Förväntningarna är höga och de allmänna tipset säger att vi bör vinna mot Bodø och ska vinna mot Sørfold.

Dagens länk: http://bk9000.no/filer/ezbd-7.jpg