lördag 24 december 2011

Svoosh! (och så var höstsäsongen över)

En glad tränare dansar glädjedans efter seger mot Alta
Spelprogrammet i Nord-Norge ser verkligen inte ut som i mer tättbefolkade delar av världen. Eftersom resorna är långa spelar vi oftast två matcher varje helg på bortaplan. Dessutom har de, åtminstone i år, lyckats få till ett schema som haltar betänkligt.
   På knappt två månader har vi spelat nio matcher, medan förmodade seriesegrarna Harstad bara har spelat fyra! Känns inte helt bra.
   Och när vi drar igång igen den 15 januari har vi våra resterande fem matcher på en månad – och sedan är säsongen slut!

Efter den inledande helgen i Bodø, då vi tog fyra poäng på två matcher spelade vi mot bottengänget Senja den 22 oktober. En match som vi borde vunnit med tio mål, men där segersiffrorna stannade vid 7-4.

Veckan därpå bar det av till Harstad, en stad som inte ligger så långt från Tromsø fågelvägen, men som bilvägen tar nästan fyra timmar att köra. På lördagen fick vi stryk mot Harstad (som förmodligen vinner den här serien) med 4-2. Det var verkligen en bra innebandymatch. Utan en riktigt dålig andraperiod hade vi kunnat störa Harstad, men de vann rättvist.
   Natten tillbringade jag bakom en mellan en gymnastikpling och en trampolin i ett förråd i idrottshallen... Mysigt! I söndagens match blev det till slut en enkel seger mot Sørfold med 7-1.

Och sedan blev det ännu en bortahelg veckan efter det. Denna gången gick resan till Hammerfest, inte så långt från Nordkapp. Det var storm i Hammerfest och vi landade i metropolen Lakselv, två timmar därifrån. Därför skedde uppladdningen inför lördagens match i en buss, men trots underläge kunde vi vända och vinna mot hemmaklubben HF Innebandy med 2-1.
   Och efter en natts sömn på golvet i ett daghem gick vi ut och gjorde en grym insats mot Alta, som fram till dess hade varit seriefavoriter. Enda besvikelsen var att vi inte lyckades hålla nollan i en taktiskt perfekt match. 5-1 blev resultatet och det var en nöjd och trött tränare som somnade på flygplanet exakt 4 sekunder efter vi lyft från startbanan.

Här blev det sedan ett speluppehåll på tre veckor innan det var dags för ett tungt arrangemang på hemmaplan. Vi och damlaget spelade två matcher vardera och dessutom var det sex matcher till! Och spelarna i våra två lag skulle samtidigt fixa arrangemanget för alla tio matcher.
   Vi inledde med att åter tvåla dit Alta, denna gång i en svängig match som slutade 6-4. Ett av våra mål kom på straff – och har du inte sett den annorlunda målvaktstaktiken av Altas målvakt Rune Østlyngen så kolla in den på YouTube här. Jag tittade på den nu igen och den är lika fantastisk varje gång...
   Men dagen därpå lyckades vi inte alls och förlorade mot ett tappert HF Innebandy som endast hade sju utespelare. En av dem heter Therese Pettersen och hon var nära att komma med i landslagstruppen till VM. Det var också hon som slog in det avgörande 4-2-målet.

Vi är med i toppen [tabell], men Harstad har en bra chans att slå allt motstånd i den här serien. Men om de förlorar någon match och vi vinner vår fyra närmsta matcher så har vi chansen. Vi möter Harstad på hemmaplan i vår sista match för säsongen. Då är det vi som har hemmaplan - och då jäklar!

torsdag 22 december 2011

Titta, solen!

Ja, du känner väl igen repliken från Sällskapsresan? Och idag var jag nära att ta upp en sån där fånig applåd.

Dagen har ägnats åt lång resa söderut. Och efter tjugo minuter i luften steg en härlig sol över horisonten. Det var en dryg månad sedan jag såg den senast.

Ska nu fira jul- och nyår hemma med familjen. Och även om det görs i Göteborg så hoppas jag få se mer av solen den närmsta veckan.

onsdag 21 december 2011

Vaddå mörker?

Idag är det den mörkaste dagen på året. Och jag kan lova er att ni som sitter nere i Göteborg inte har något att gnälla över. Så här såg det ut i Tromsø mitt på dagen idag.

Ändå är jag nästan lite missnöjd över det hela. Idag är det halvklart och visst hade det varit ännu mörkare om det varit mulet. Men ändå...det var såpass ljust i tre timmar så att jag berget på andra sidan bron.

Nu, mina vänner, går det mot ljusare tider. Snart kommer jag skida runt i härligt solljus i längdåkningsspåren bara några hundra meter hemifrån. 

Midvintermörker? Pyttsan! Nästa år får det bli Svalbard istället...

måndag 7 november 2011

Mörkret sänker sig

Det har varit två intensiva veckor här uppe. Mycket jobb, en hel del träningar, två bortahelger i Harstad respektive Hammerfest och dessutom besök från Mamma och Pappa. Mer om allt detta senare.

Först bara lite om mörket här uppe. Tromsø ligger långt norr om polcirkeln och på vintern blir det fanimej mörkt på allvar. Faktum är att solen inte tittar över horisonten alls mellan den 28 november och den 15 januari.

Dagarnas längd minskar nu med allt större hastighet. För en vecka sedan var dagen 9 minuter och 37 sekunder kortare än dagen före. I dag gick solen upp 8.39 och ner 14.14, 10 minuter och 21 sekunder kortare än igår.  Och den 28 november är hela 43 minuter och 11 sekunder kortare än den 27:e.

Sedan blir det alltså natt i 49 dagar. Allra mörkast är det den 21 december, då solen är 1,9° under horisonten mitt på dagen. Det ska bli spännande att uppleva den mörkaste "dagen" på året här uppe – men inte mer spännande än att jag redan bokat flyg hem till Göteborg dagen därpå.

söndag 16 oktober 2011

Shoppinglördag på andra sidan ön

Söndag. Stendött i Norge. Bensinmackarna och några kiosker håller öppet, men annars är det som att ta tidsmaskinen 30-40 år bakåt i tiden. Det gäller att bunkra mat inför helgen (även om jag nu fått tips om att det faktiskt finns en liten mataffär som är söndagsöppen).

Lördag. Shoppingdagen. Igår tog jag en tripp till andra sidan ön. Tanken var att jag skulle köpa en massa prylar som jag behöver i hemmet (och framför allt köket). Men med i påsarna hem var endast en espressomaskin (jag köpte ett demoexemplar till ett kanonpris), senaste numret av engelska FourFourTwo och en stor vit adventsstjärna.

Det är ju ganska länge kvar till advent, men när jag fick syn på en sån där jättestor vit pappersstärna slog jag till utan att tveka. Jag har länge velat ha en sådan – och nu har jag ju ett passande jättestort fönster...

Köpcentret på andra sidan ön var verkligen något i hästväg. De har samlat alla de stora bjässarna i samma byggnad. Där fanns en gigantiskt Rema 1000, den bästa mataffären jag sett med massor av plats. Där finns Jysk, Skeidar (typ Mio Möbler), Jula (Heja Sverige!), Elkjøp (=Elgiganten), Vildmarksbutiken, G-sport – och in nästa vecka öppnar dessutom XXL. Dessutom finns ett café, Narvesen (= Pressbyrån) och ett stort apotek. Plus en leksaksaffär och en barnklädesaffär där man kan spana in ensamma mammor...

Jag spenderade tre-fyra timmar på bara gå omkring och kolla (på möbler alltså) innan jag sprang över gatan i ruskvädret till ett äldre, mycket trängre, köpcentrum. Där ligger Jekta Storcenter, som nu håller på att byggas ut. Där har Clas Olsson nyligen öppnat och där finns ett antal klädbutiker. Bland mycket annat. Ett helt fantastiskt utbud med tanke på stans storlek. Jag hade kunnat köpa allt jag behöver.
Men jag hade kommit dit med buss. Så jag gjorde listor och hoppas få hjälp av någon vänlig klubbkompis med bil på måndag kväll

Nu blir det en tupplur och sedan är det dags för söndagsträning!

fredag 14 oktober 2011

Förkylt var det här

Den iskalla vinden i Bodø i helgen gick uppenbarligen rakt igenom kläderna. Den här veckan har jag mest legat febrig i soffan och hostat och snörvlat. Inte så vältajmat med tanke på att det var deadline-vecka på tidningen och ett annat projekt som måste lösas.

Men nu är det helg och jag mår mycket bättre. Så ikväll blir det träning, tyvärr helt utan målvakter. Vår trupp är liten och det är ofta som jag måste improvisera på träningarna på grund av extraarbete för universitetsstudenter, skiftjobb och kurser. Av någon anledning verkar norrmännen åka på kurs ofta. Jag vet inte riktigt om det är för att de vill bli bättre, eller om det snarar handlar om en hederlig svensk "inspiratonsresa" med tillhörande brottarfylla.

Jag kikade just på väderprognosen för helgen, ska visst komma 40 mm regn och blåsa rejält i morgon. Att gå omkring på gatorna inne i stan är inget alternativ. Kanske läge att ta sig iväg på shoppingcentret på andra sidan ön istället. Det är verkligen dags att börja fylla upp lägenheten med lite prylar. Jag menar, visst, det är kul att leka McGywer och göra hål i en plasttallrik för att få ett durkslag. Men bara för en kort tid.

Dagens länk: Video från seriepremiären mot Bodø där åtminstone spelet i Powerplay såg bra ut.

söndag 9 oktober 2011

Sju poäng med på flyget hem från Bodø

Tillbaka i Tromsø igen. Allt gick som planerat. Det blev två segrar för herrlaget. Och nu är jag så sömnig, så sömnig...

I lördags spelade vi en tuff match mot Bodø. Det var inte något skönspel från något av lagen och det var stundtals riktigt tugga och hårda närkamper. men BK9K krigade bäst. Efter en jämn första period tog vi kommandot i den andra och kunde sedan hålla undan – inte helt utan att darra. Slutresultatet blev 6-3 (1-1, 3-1, 2-1)

Idag mötte vi nykomlingen Sørfold som igår spelade en galen match mot Bodø (6-13). Det var hawaiibandy av sällan skådat slag. Därför valde vi idag att backa hem och låta Sørfold göra misstagen. De klarade av att hålla någorlunda jämna steg i 20 minuter, men i andra perioden trillade målen in i strid ström. Vi hade målsättningen att hålla nollan, något som vi nästan lyckades med. Resultatet 9-1 (2-0, 5-0, 2-1) kunde ha varit mycket större, vi hade bollen nästan hela tiden och brände massor av chanser. Men vi vinner våra två första matcher för säsongen och lärde oss att vi har mycket kvar att jobba med.

Utöver detta tog damerna en seger och en oavgjord, vilket innebär att BK 9000 tog med sig sju poäng av maximalt åtta (eftersom tvåpoängssystemet gäller i Norge). Nästa helg är det spelledigt och sedan möter vi Senja i en match där vi lär göra många mål, Senja har på tre matcher en målskillnad på minus 61!

En rolig helg med cupkaraktär, inklusive övernattning i skolsal är över. Nu blir det en varm dusch, förmodligen något onyttigt att äta och en stunds vila i soffan.

fredag 7 oktober 2011

Pulverespresso och plastbestick

Ja, än är det en bit kvar tills jag har landat ordentligt. När jag kom till lägenheten var den tom, sånär som på en svart skinnsoffa jag köpte på chans på nätet och säljaren var vänlig att bära upp.

Sedan dess har jag införskaffat ett soffbord, ett köksbord och fyra stolar, en supergammal mikrovågsugn och en kyl/frys. För det är ju så i Norge att man tar med sig vitvarorna när man flyttar. I mitt fall fanns från början en spis (som jag köpt av lägenhetsägaren) och en diskmaskin som ingår i hyran. 2 700 spänn för hela rasket får väl i alla fall anses vara ett fynd.

Efter helgen blir det till att försöka få tag på en bra säng och en tvättmaskin – för någon tvättstuga, det finns inte i Norge heller... Sen har jag allt jag behöver, men så småningom kommer jag köpa ett skrivbord och en bra stol till det och kanske en extrasäng. Jag håller ständigt ögonen öppna efter bagagnatfynd på norrmännens motsvarighet till Blocket  – finn.no. Idag hittade jag ett par sådana där golvlampor med pappskärm från IKEA för en hundring. Jag hugger som en kobra när det dyker upp något intressant!

Man är ju rätt fånig egentligen med att det skall vara nytt, nytt, nytt hela tiden. Här har jag spenderat långt under 10 000 och är redan på god väg mot ett komplett möblemang. Visst, det finns några skönhetsfläckar, som ett par små bucklor på kylskåpet. Men det är ju inget som inte ett par läckra kylskåpsmagneter kan trolla bort.

Det är i köket det ekar mest. Jag hade faktiskt med mig mina favoritverktyg från köket därhemma, men än så länge finns bara bestick och tallrikar i plast. Och i brist på en bra espressomaskin så är det pulver-espresso som gäller. Och DET mina damer och herrar är ingenting jag kan rekommendera...

- - - - -

Ja, så var det då svaren på glosförhöret: Kølle = klubba, Dåkker = Ni, Vant = sarg, Kjedelig = tråkig, Artig = rolig, Rolig = lugn, Katti = vilka, Æ = jag, Rekke = Femma (fem spelare på innebandyplanen) och Tull = ung. dumt, nonsens.

Ka?

Det är inte helt lätt att förstå sig på nordnorskan. När de väl lägger på värsta dialekten finns det ingen chans att jag hänger med. Tror att jag hade förstått mer om de hade pratat italienska.

Här kommer ett litet test. Har du någon aning om vad dessa norska och nordnorska ord betyder?
Rätt svar presenteras i nästa inlägg.
1. Kølle
2. Dåkker
3. Vant
4. Kjedelig
5. Artig
6. Rolig
7. Katti
8. Æ
9. Rekke
10. Tull

Rubrikens "Ka?" betyder "Va?". Liksom vit heter "kvit", val heter "kval" och vem heter "kæm".
Svårt!

tisdag 4 oktober 2011

Varde mörker?

Nyss hemkommen från en sen träning. Och en seg träning. I annars ganska trevliga Krokenhallen lever belysningen nämligen sitt alldeles egna liv. Vid varje tillfälle som vi tränat där har ljuset i hallen slocknat helt vid minst ett tillfälle.

Idag var det seriematch innan vår träning och... Jomenvisst, slocknade ljuset i tredje perioden där så att vår träning blev försenad. Och sedan slocknade det ytterligare tre gånger under vår träning. Tydligen är det någon form av överhettningsskydd som inte fungerar som det ska – och detta gör också att hallen förblir mörk under fem minuter varje gång.

Luttrade spelare plockade fram en pannlampa (!) så att vi kunde fortsätta med våra stegövningar. Men pannlampor räcker inte när vi sedan blir stående i mörkret mitt under tvåmålsspelet. Hallå Tromsø Kommun, nu får ni banne mig se till att agera. Snart arrangeras det seriehelger i hallen och då håller det inte om ljuset ska slockna flera gånger under en match.

Snart Tromsøværing på riktigt

Sitter på Gardermoen och väntar på flyget tillbaka till Tromsø. Efter två veckor på vandrarhem och nästan en vecka hemma i Göteborg med diverse flyttbestyr så får jag ikväll tillgång till min lägenhet. Ska bli jätteskönt att få komma i ordning efter den senaste tidens flängande. Lägenheten är omöblerad så det blir till att leta begagnade möbler på norrmännens variant på Blocket – finn.no.

Men någon lugn och ro blir det förstås inte. Den här veckan har vi deadline på FourFourTwo. Dessutom tränar vi ikväll och på fredag innan vi flyger söderut till Bodø under helgen för att spela säsongens två första seriematcher mot Bodø (lördag) och Sørfold (söndag). Förväntningarna är höga och de allmänna tipset säger att vi bör vinna mot Bodø och ska vinna mot Sørfold.

Dagens länk: http://bk9000.no/filer/ezbd-7.jpg

torsdag 22 september 2011

Fantastiskt höstväder

Hittills har vi tränat fyra gånger med laget. Och olustigt nog har ljuset i hallen släckts mitt under träningen vid varje tillfälle. Det har varit felinställda timers och utlösta överhettningsskydd. Förhoppningsvis har kommunen ordnat allt för nu tränar vi både fredag och lördag.

Laget är mycket bättre än vad jag hade räknat med. När jag besökte Tromsø i somras såg jag en träningsmatch mellan BK 9000 och lokalkonkurrenten TSI och då gick det inte speciellt fort. Men det var trots allt mitt i sommaren...  Nu är det bättre tempo och dessutom har några nyförvärv anslutit. Det ska kunna bli en rolig säsong!
Den 8 oktober börjar sedan seriespelet och då blir det flygresa till två kamper i Bodø. På lördagen möter vi Bodø IBK och sedan tidigt på söndagen Sørfold IBK. Det ska blir otroligt kul att komma igång med matcherna!

Under veckan har jag annars hunnit med att bli adjungerad ledamot i klubbens styrelse och vara med på ett styrelsemöte – och igår vikarierade jag som damtränare. Det är precis som förr :-)


Experimentet med truckjobbet blev bara tre dagar långt. Det var länge sedan jag körde truck och tempot därinne skrämde mig faktiskt. Det kom truckar från alla håll och jag tackade för mig. Så istället har det varit 150 procents fokus på FourFourTwo och jag har verkligen fått massor gjort.

Jag sitter inne i mitt pyttelilla rum på hotellet (som egentligen borde kallas vandrarhem) och knappar för fullt på datorn. Men varje dag blir det några promenader, för allt annat vore slöseri med naturresurserna. Det har så här långt varit ett fantastiskt höstväder och jag bara längtar efter att komma upp i bergen i helgen. Prognosen ser lovande ut – nio grader och sol!

lördag 17 september 2011

Saker och ting börjar falla på plats

Det har varit en intensiv första vecka i Tromsø. Jag har fått bo hemma hos klubbens ordförande Kennet under några dagar under tiden som jag har letat efter en bostad. Jag har promenerat hela dagarna och varit och tittat på ett tiotal lägenheter och fick igår klart med den som jag helst ville ha. Givetvis ligger den centralt i byen och har grym utsikt mot Tromsdalstinden, det högsta berget i närheten.

Bilder på denna utsikt kommer jag givetvis briljera med framöver. Men jag får inte tillgång till lägenheten förrän efter månadsskiftet och därför har jag flyttat in på ett enklare hotell där jag nu skall jobba ikapp en veckas jobb på två dagar.

För att klara av de högre kostnaderna i Norge försöker jag också hitta ett extrajobb. I går var jag och provjobbade på ett lager. Men det var länge sedan jag senast körde skjutstativtruck och min gissning är att jag inte är så intressant för dem :)

Miljön här uppe är verkligen härlig. Bergen är mäktiga och det är en härligt frisk luft med mycket inslag av salt hav. Här finns två broar och en tunnel till fastlandet. Måsarna skränar och det ligger fiskebåtar i hamnen. Bortsett från de där bergen är det nästan som hemma. Och även om jag är långt uppe i norr kan jag tacka Golfströmmen för att det inte är speciellt mycket kallare här uppe. Gråvädret är bekant det också...

Ni som har en stor skärm kan säkert se bron i högerkant av bakgrundsbilden. Precis där bron ansluter till ön har jag ritat en röd cirkel. Det är där min lägenhet ligger och där kommer jag att sitta med min hypersnabba fibernätuppkoppling och jobba. När vädret är bra kanske jag unnar mig en extra timme lunchrast och tar linbanan upp till berget som bakgrundsbilden är plåtad ifrån.

Apropå lunchrast... Nu är den slut för idag och jag kämpar på med nästa nummer av det eminenta fotbollsmagasinet FourFourTwo.